З цього моменту в лінійку продукції компанії Big Dutchman включений премійований датчик фірми Dräger. Датчик DOL 53 вперше дозволяє фермерам безперервно вимірювати і контролювати концентрацію аміаку в птахівничих приміщеннях. Отримані від датчика дані використовуються для оптимальної адаптації налаштувань мікроклімату, видалення гною та годівлі. Та позитивні результати не змушують на себе чекати: шляхом цілеспрямованого управління вдається значно знизити вміст аміаку в повітрі приміщення. Це, в свою чергу, допомагає запобігти негативному впливу аміаку на здоров'я птиці, наприклад, уникнути захворювань дихальних шляхів або запалень подушечок лап.
«Птах менше хворіє і краще засвоює корм, а поголів'я відрізняється більшою однорідністю. Для наших клієнтів це означає підвищення рентабельності господарства поряд з поліпшенням самопочуття поголів'я», – так пояснює переваги постійного вимірювання рівня NH3 менеджер компанії Big Dutchman Хайнц Зюдкамп.
Постійний контроль мікроклімату
Відмінною особливістю датчика DOL 53 є його міцна конструкція. До теперішнього часу безперервне вимірювання концентрації аміаку в тваринницьких приміщеннях було проблематичним: вологе повітря, пил і, перш за все, сам аміак, будучи агресивним, отруйним газом, вже через короткий час так сильно пошкоджували звичайні датчики, що їх свідчення спотворювалися. У новому датчику цієї проблеми не існує: як показали тривалі дослідження, проведені в лабораторних умовах і на практиці, новий датчик абсолютно стійкий до коливань температури і вологості, а також впливу інших газів, таких як метан або CO2.
DOL 53 легко монтується в приміщенні та з'єднується з системою управління мікрокліматом. Беручи до уваги постійне, надточне вимірювання і передачу даних, система завжди має актуальну інформацію про концентрацію аміаку в повітрі та може адаптувати вентиляцію відповідно до конкретної ситуації.
Ще одна значуща перевага датчика полягає в тому, що він допомагає знаходити конкретні потенційні можливості ефективного скорочення рівня аміаку. «Птахівники можуть безпосередньо вплинути на ступінь виділення аміаку, якщо вони, наприклад, змінюють інтервали видалення гною», - каже Зюдкамп. Видалення посліду в пташниках для курей-несучок на один раз частіше в тиждень або оптимізація зміни підстилки для бройлерів можуть значно зменшити вміст NH3 в повітрі приміщення.
Ще однією сферою застосування датчика DOL 53 в птахівництві є сушка посліду - причому як в самому пташнику, так і в прибудованому до нього тунелі для сушіння посліду.
Правильний корм
«Від невідповідного корму запах сильніше», - стверджує Хайнц Зюдкамп, вказуючи тим самим на ще одну причину підвищеної концентрації аміаку. Споживання птахом корму з високим вмістом білка призводить до утворення і виділення більшої кількості аміаку.
Але ж ситуацію можна покращити: зниження білка в кормі всього лише на 2% дозволяє скоротити виділення аміаку на цілих 24%. Про це повідомляє відомий галузевий журнал Poultry World в онлайн-випуску від 1 серпня 2016 р. Регулюючи рецептуру, дозування кількості корму або ступінь його помелу, птахівники мають більше можливостей для зменшення виділень аміаку.
Менеджер Хайнц Зюдкамп розповідає про датчик та можливості адаптації мікроклімату